Miért nem használunk összetevőink között burgonyát?

Napjainkban egyre több táplálék tartalmaz burgonyakeményítőt, hogy azt „gabonamentes” terméknek nyilváníthassák.

A burgonya a dél-amerikai Andes-hegységből származik, és csupán a középkorban jelent meg Európában, miután a spanyolok Krisztus után 1500 körül felfedezték.

A burgonya a csucsorfélék családjába tartozik és természetüknél fogva mérgező anyagokat, például szolanint és kakonint tartalmaznak (glükoalkaloidok) a rovarok elriasztása érdekében.

Általánosan ismert, hogy a burgonyanövény bogyóinak fogyasztása nagyon káros az egészségre. A bogyókban lévő méreganyag magában a burgonyában is megtalálható (azonban alacsonyabb mértékben). Ha a kutyának egész élete során burgonyatartalmú eledelt ad, akkor nagy annak az esélye, hogy a méreganyagok felszaporodnak a szervezetében, és az negatív következményekkel jár.

A glükoalkaloidok azzal a kellemetlen tulajdonsággal rendelkeznek, hogy megtámadják a bélbolyhokat és a bélfalat. Ez különösen fiatal állatoknál, vagy rossz bélrendszerrel rendelkező állatok esetén fordul elő. A bélbolyhok lerövidülnek és a számuk lecsökken. A bélbolyhok nem tudnak visszanőni. Ebből kifolyólag a táplálék emészthetősége és felvétele sokkal alacsonyabb, és az állat növekedése és fejlődése lelassul. A glükoalkaloidok a burgonya felmelegítésével és főzésével továbbra is a táplálékban maradnak. Ez azt jelenti, hogy az anyagok a táplálék feldolgozása során nem alakulnak át.

Természetesen burgonyaevés közben az embereknek is bejutnak a szervezetébe ezek az anyagok. Viszont arra való tekintettel, hogy napjainkban sokkal nagyobb változatosság van étrendünkben, így a kutyához viszonyítva, aki egész életében burgonyával készült táplálékot kap, sokkal kevesebb glükoalkaloid jut szervezetünkbe.

Továbbá az is köztudott, hogy a burgonya alapú táplálék sokkal nehezebben emészthető, mint például a kukoricával, búzával, rizzsel vagy cirokkal készült változatok.

Megjegyzés:

Gondoljunk csak bele, hogy a burgonya, a magvakkal ellentétben semmilyen módon sem került bele a farkas étrendjébe. Minden zsákmányállat, mint például a rágcsálók, madarak és a nagy növényevők is kerülik a burgonyát a méreganyagok miatt.