Miért nem használunk összetevőink között csicseriborsót vagy édes burgonyát?

A csicseriborsó és az egyéb hüvelyesek – ideértve a szójababot – két nagyon kedvezőtlen anyagot tartalmaznak. Ezek nevezetesen:

Antigén

Az antigén molekula olyan reakciót képes kiváltani az immunrendszerből, melynek során antitestek keletkeznek. Amikor vírusok és baktériumok kerülnek a szervezetbe, akkor a szervezet ezeket idegen testekként kezeli. Ez a folyamat immunreakciót vált ki, és ennek hatására beindul a gyógyulás. Ha a molekula nem betolakodó baktérium vagy vírus, és nem ártalmas, akkor nincs szükség immunreakcióra. Viszont amikor a molekulát nem ártalmatlannak ismeri fel a szervezet, akkor ugyanaz az immunreakció lép fel, és ebből kifolyólag allergiás reakció alakul ki.

Hüvelyesek magvai – ideértve a (csicseri) borsót – sőt a szójabab is olyan fehérjemolekulákat tartalmaz, amelyeket az enzimek (tripszin) nem tudnak lebontani az emésztőcsatornában. Viszont ezek apró méretüknél fogva felszívódhatnak a bélfalban, és a fentiekben említett immunreakciót válthatják ki.

Ha ily módon több kisebb gyulladás alakul ki a bélfalban, akkor fennáll az úgynevezett lyukas bél szindróma kialakulásának veszélye az összes azzal járó következménnyel.

Nem emészthető cukrok, például: raffinóz és sztachióz.

A raffinóz és sztachióz emészthetetlen cukrok, amelyek szerepet játszanak a növényi sejtek védelmében, például hideg vagy szárazság ellen. Bizonyos élelmiszerek, például édes burgonya, bab és borsó fogyasztásakor a raffinóz és a sztachióz felfúvódást okozhatnak, mivel ezek a cukrok nem emésztődnek meg a vékonybélben, hanem csak a vastagbélben bomlanak le. Ennek következtében gázok keletkeznek (hidrogén és széndioxid). Gondoljuk csak egy jó nagy fazék bableves hatására.

A szójaolaj azonban nem tartalmaz fehérjéket és cukrot, ebből kifolyólag antigént vagy emészthetetlen cukrot sem.