Miért a sajtolt kutyaeledel?

Véleményünk szerint miért egészségesebb kutyája számára a sajtolt eledel?

A száraz eledel gyártásának két különböző formája létezik. Ezek nevezetesen az extrudálás és a sajtolás. A kettő között a legjelentősebb különbség a gyártás során alkalmazott abszolút hőmérséklet. Extrudálás során a nyomás és az alkalmazott hő hatására az eledel hőmérséklete jóval 100 °C fok fölé emelkedik. Ennek során az eledel szinte „megsül”, és létrejön az úgynevezett „ropogós” kutyeledel. Az már az emberi táplálkozásból is általánosan ismert, hogy ez a magas hőmérséklet negatív hatással van a fontos tápanyagokra.

Elsősorban a zsírok és az egyes vitaminok (különösen a B-komplex elemei) érzékenyek a 100 °C fok feletti hőmérsékletre. Amikor a zsírok „kisülnek”, akkor többek között sok szabad zsírsav keletkezik, amelyek nagyon kedvezőtlen hatással vannak például a máj anyagcseréjére.

A kutyaeledel gyártás kezdeti szakaszában azért alkalmazták az extrudálást, hogy növeljék a szénhidrátok emészthetőségét. Viszont mivel a szénhidrátok az emészthetőség mellett előre átalakulhatnak (a főzéssel összehasonlítható) és az egyéb alapanyagok (fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek) emészthetősége az extrudálás során nem növekszik, ez a gyártási eljárás felesleges, sőt véleményünk szerint inkább negatív hatással van, mert a 100 °C fok feletti hőmérsékleten szerepet játszó kémiai folyamatokat nem lehet pontosan feltérképezni. Extrudálás során számunkra ismeretlen átalakulások következnek be az alapanyagokban. Nem tudjuk, hogy a zsírok, fehérjék, nyomelemek, vitaminok és ásványi anyagok milyen mértékben módosulnak az extrudálás során és mi ennek a következménye a kutyák számára.

A 100 °C fok feletti hevítés következményének egyik jó példája a kenyér héja. Annak ellenére, hogy ugyanabból a lisztből készül, mint a közepe, a héja mégis megbarnul és keserű lesz. Az alapanyagok jellegében egyértelmű átalakulás következik be. A legfeljebb 75 °C fokos (hideg) sajtolás esetén az alapanyagok jellege nem változik meg; más alapanyagokkal történő kombináció esetén sem.

A fentiek mellett van még néhány fontos érv, amiért a Farm Food HE a sajtolást és nem pedig az extrudálást alkalmazza.

Többek között az a tény, hogy extrudálás során néhány lényeges magas értékű fehérjetartalmú alapanyagot (mint például a hemoglobint) nem lehet használni, mivel ezek a 100 °C fok feletti hőmérséklet hatására teljes mértékben megsülnek.

A legfeljebb 75 °C fokos sajtolási hőmérséklet mellett ezek az összetevők teljes és eredeti állapotban vannak jelen. Ezáltal jelentősen hozzájárulnak az eledel átfogó minőségéhez, így a kutyák optimális fizikai állapotához és egészségéhez. A jól sajtolt eledel esetén a tápanyagok egyenletesen szabadulnak fel a szervezetben. Ez annak köszönhető, hogy a Farm Food HE eledel a gyomorban lassan, kívülről befelé oldódik fel. Ezzel szemben az extrudált eledel teleszívja magát gyomornedvekkel és aztán egyszerre darabokra esik.

Amellett, hogy a sajtolt eledel jóval kisebb mértékben „pang” a gyomorban, ez a lassú feloldódás az egyik legfontosabb oka annak, amiért a jól sajtolt eledel esetén a puffadás esélye egyértelműen kisebb az extrudált eledelhez viszonyítva. Ezért nagyon fontos, hogy a Farm Food HE eledelt ne keverjük egyéb extrudált kutyaeledellel. Az extrudált változattal szemben a Farm Food HE eledelt lehet friss hússal keverni, mint például a Farm Food Fresh eledellel.

A sajtolás és az extrudálás közötti különbség szemléltetésére Ön is elvégezhet egy szórakoztató és nagyon szembeötlő tesztet. Kövesse az alábbi lépéseket:

A Farm Food HE eledel tágulásának bizonyítéka:

  1. Vegyen két nagy poharat.
  2. Válasszon egy extrudált eledelt (az extrudált eledel úszik a vízen).
  3. Vegyen egyenlő mennyiséget a Farm Food HE eledelből és az extrudált eledelből. Például vegyen 100 gramm Farm Food HE eledelt és 100 gramm extrudált eledelt. Helyezze mindkét eledelt egy-egy pohárba.
  4. Löttyintsen bele egy kis ecetet a teli has savassági szintjének imitálása céljából.
  5. Ezután töltse meg mindkét poharat langyos vízzel.
  6. Hagyja egy darabig állni.
  7. Néhány perc után egyértelműen látszik az eredmény.

Már egészen gyorsan látható a különbség és úgy fél- egy óra után körülbelül látható, hogy mi történik a kutya gyomrában. Pontosan ez az oka annak, hogy a Farm Food HE vállalatnál a sajtolás és nem pedig az extrudálás mellett döntöttünk!

Farm Food HE & Friss termékek