Etetési tanácsok

A gyakorlati tapasztalatok alapján korlátlan mennyiségű etetés esetén a legtöbb kutya nem tudja a mértéket tartani. Ezért az alábbiakban található táblázat általános irányelveket ad meg. Minden irányelvnél érvényes a következő: szemrevételezéssel etessen, mert mindegyik kutya más. Jó kiindulási pont, ha érzi a kutya bordáit, viszont ezek (simaszőrű fajok esetén) nem láthatók. Viszont semmi esetre se adjon a megadott irányértékeknél 25%-kal többet. Ez ezért van, mert a kutya bélcsatornája rövid (az emberéhez viszonyítva 7x rövidebb). Ha nagy mennyiségű eledelt fogyaszt a kutya, akkor a nagy nyomás következtében a táplálékot nem tudja a belekben felvenni, és a kutya ennek hatására fogyni kezd. Ezért gondoskodjon arról, hogy mindig korlátlan mennyiségű víz álljon rendelkezésre!

1. Növekedési fázis: (kölykök kb. 3 hónapos korig)

Az első három hónapos időszakban a kölykök nagyon gyorsan fejlődnek. Ezért a megfelelő táplálék nagyon fontos, hogy a kutya biztos alapokat kapjon további fejlődéséhez.

A mondás szerint „jó bélflóra nélkül nincs jó egészség”, és tapasztalataink szerint ez egyre fontosabb. Nem megfelelő bélflóra esetén gyakran találkozunk hasmenéssel és egyéb bélrendszeri problémákkal (nemcsak a kölyköknél). Nem megfelelő bélflóráról akkor beszélünk, amikor túl kevés különböző baktériumkolónia van a bélrendszerben. Ebben az esetben az étel nem bomlik le teljes mértékben és rohadás, illetve erjedés indul be a vastagbélben, amely hasmenéssel jár.

Ezért a legelső, hogy a kölyköknél már nagyon korai stádiumban stabil bélflórát alakítsunk ki.

A megfelelő bélflóra kialakításánál érdemes három dologra odafigyelni!

1.        A kutyakölykök bélflóra nélkül születnek.

2.        Kölyökkorban a táplálkozás során a hasznos baktériumok felvételével ki lehet alakítani a bélflórát.

3.        A száraz eledel (a Farm Food HE is) alapjában véve steril és ezért nem járul hozzá a bélflóra kialakulásához.

Már évek óta a fenti tényekből kiindulva adunk tanácsot a kutyakölykök táplálására vonatkozóan. Felhívjuk a figyelmet, hogy a tápanyagok bejuttatása mellett a kölyköknél a stabil bélflóra kialakítására is oda kell figyelni. Időközben egyre több tenyésztő meggyőződéssel követi tanácsunkat és azt a kölykök új tulajdonosainak is továbbadják.

Szükség esetén (például amikor a szuka nem vagy túl kevés tejet ad) adjon Farm Food No.1 kutyatejet. Úgy tűnik, hogy ez a – teljes kecsketejen alapuló – szabadalmazott mesterséges tej az anyatej legjobb helyettesítője.

3-4 hetes kortól elkezdheti a kölykök táplálék-kiegészítését. A kivételektől eltekintve a pép etetését nem javasoljuk (gondoljon csak bele, hogy a pép a természetben sem fordul elő).

Különösen a kölyköknél fontos, hogy az első szilárd táplálék ne csak tápanyagokat szolgáltasson, hanem az egészséges és kiegyensúlyozott bélflóra kialakulásához is hozzájáruljon.

Ezért tanácsoljuk, hogy az első hetekben az anyatej mellett csak a Farm Food Fresh friss húst adják. Javasoljuk, hogy kezdje a Farm Food Fresh komplett marhahús eledellel, és amikor a kölykök 5 hetesek, akkor fokozatosan térjen át a Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelre.

A 6-8 hetes időszak alatt fokozatosan térjen át a Farm Food HE eledelre. Ezalatt a 2 hét alatt a teljes friss hús eledelt lassan csökkentse és adjon egyre több Farm Food HE eledelt (legalább napi 5 étkezésre elosztva).

Ha a kölykök Farm Food Fresh és HE eledelt kapnak az alomban, akkor az új tulajdonosoknak adja a következő etetési tanácsot: 8 hetestől 8 hónapos korig heti 2 napon váltsa fel a Farm Food HE eledelt a Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelre. Aztán időnként egy kis Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelt is keverhet a száraz táplálékhoz. Ezáltal tovább támogatja a stabil bélflóra kialakulását. (50 gramm Farm Food HE kb. 100 gramm Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelnek felel meg).

A többévi tapasztalat azt mutatja, hogy a Farm Food HE és a legalább 60% friss (szennyezett vagy mosatlan) belsőséggel kevert friss hús kombinációja a legjobb eredményt hozza. Ezért van készletünkben a Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledel. Ha a székletnek nem kívánatos az állaga, akkor hosszabb ideig etesse a kölyköt a Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledellel, és később fokozatosan térjen át a Farm Food HE eledelre.

Átadás az új tulajdonosnak

Azoknak a kölyköknek, amelyek új tulajdonost kapnak, sok újdonságot kell feldolgozniuk. Sok izgalmat élnek át azáltal, hogy hiányolják az anyjukat és testvéreiket, idegen szagok és hangok, esetleg új társak stb. veszik őket körül az új környezetben. Ez a stressz jelentősen befolyásolja az emésztést. Tanácsoljuk, hogy erre itt is figyeljenek oda és az első napokban legyenek óvatosak az etetéssel.

Mivel a kölyök bélflóráját (tovább) kell fejleszteni, ezért nagyon fontos, hogy kezdje először (vagy folytassa) a Farm Food Fresh friss hússal. Ha a kölyök a tenyésztőnél nem kapott Farm Food Fresh eledelt, akkor az a legjobb, ha 2 hétig csak Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelt ad neki. Ezután keverje a Farm Food HE eledelt a Farm Food Fresh eledellel. Ezt követően két hétig csökkentheti a friss húst és növelheti a Farm Food HE eledelt (50 gramm szárazeledel 100 gramm friss húsnak felel meg). Egy hónap után heti 5 napon adhat Farm Food HE eledelt. A Farm Food HE mellett tanácsoljuk, hogy heti 2 nap adjon Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelt a bélflóra kialakulásához és fenntartásához.

2. Növekedési fázis: (7-8 hónapos életkorig)

Ezen időszak végére a legtöbb kölyök eléri felnőtt testsúlyának háromnegyed részét. Heti 5 nap adjon Farm Food HE eledelt és a fennmaradó 2 napon pedig Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelt (vagy keverjen mindennap egy kis Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelt a szárazeledelhez). A táplálékot napi 3-4 étkezésre kell elosztani.

3. Növekedési fázis: (kb. 18-24 hónapos kortól felnőtt korig)

Ebben az időszakban azzal a ténnyel kell szembenézni, hogy az életkor előrehaladtával a testsúly kilogrammonkénti táplálékigénye is csökken, és ebben a növekedési fázisban a napi táplálékigény viszonylag állandó marad. A kutya tevékenységétől (és/vagy a tulajdonostól) függően ebben az időszakban a napi mennyiség körülbelül megegyezik azzal, amit majd később a felnőtt kutya igényel.

10 hónapos korig a Farm Food HE mellett adjon hetente kétszer egy nap Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelt. 10 hónapos korig a mennyiséget napi 3 étkezésre kell elosztani, ezt követően pedig 2 étkezésre. Ebben az időszakban a friss húsos napokat felválthatja azzal, hogy rendszeresen egy kis Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelt kever a szárazeledelhez.

Felnőtt és/vagy dolgozó kutyák

A Farm Food HE szükséges napi mennyisége jelentősen függ a kutya tevékenységétől. Egyes kutyák hajlamosak változóan étkezni, és néhány napig többet esznek, mint amire ténylegesen szükségük van, majd a következő nap ismét kevesebbet fogyasztanak. Ez természetes táplálkozási ritmus, amely miatt nem kell aggódni, hacsak a kutya nem veszít testsúlyából. Ekkor előfordul, hogy beteg a kutya. A kutya állapota alapján tudja meghatározni, hogy naponta mennyi táplálékot adjon. A szemrevételezés alapján történő etetés esetén meg tudja állapítani, hogy a kutyának átlagosan mennyi táplálékra van szüksége. A napi mennyiséget 2 étkezésre kell elosztani. Ugyanakkor javasoljuk, hogy a bélflóra megfelelő fenntartása érdekében a felnőtt kutyáknál is tartson hetente friss hús napot (Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív).

Vemhes és szoptató szukák

A vemhesség első 5 hete során a kutya nem igényel plusz táplálékot. A 6. héttől kezdődően a táplálék mennyiségét fokozatosan körülbelül az eredeti mennyiség másfélszeresére lehet növelni.

A szoptató szukák nagyon sok táplálékot igényelnek, az eredeti mennyiség 2-3-szorosát. Ossza el a mennyiséget napi néhány (2-4) étkezésre, és rendszeresen adjon a vemhes és a szoptató kutyának egyaránt (lehetőleg minden étkezésnél) egy kis Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelt is. E teljes eledel mellett ne adjon mást, így meszet vagy táplálék-kiegészítőt és hasonlót sem. A szoptató szuka és a kölykök táplálékát egyaránt ki lehet egészítheti Farm Food No.1 teljes kecsketejen alapuló kutyatejjel.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vemhes szukáknak a vemhesség utolsó hetén nehézségeik vannak a szükséges mennyiségű Farm Food HE felvételével. Ebben az esetben naponta többször is lehet csak Farm Food Fresh komplett belsőségek és szív eledelt adni, és ezt a szoptatási időszak első napjaiban lehet folytatni.

Idősebb kutyák

Mivel az idősebb állatok a kor előrehaladtával kevesebb táplálékot igényelnek, ez azt jelenti, hogy a kevesebb energia mellett többek között naponta kevesebb fehérjét is kapnak. Amikor a fehérjetartalom nagyon lecsökken, – ami például az ún. „speciális etetés” során gyakran előfordul – fennáll annak a veszélye, hogy az egészséges ellenálló képesség és immunitás fenntartására túl kevés aminosav áll rendelkezésre. Ezért az idősebb kutyákat is Farm Food HE eledellel kell etetni. A Farm Food HE aminosav összeállításából adódóan az idősebb kutyák is csúcsformában maradnak. Nem véletlen, hogy gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor idősebb kutyák előrehaladott életkorban Farm Food HE eledelt kapnak és szinte a „második gyermekkorukat” élik.

Az idősebb kutyák bélflórája is különleges figyelmet érdemel. Minél jobban karbantartjuk az úgynevezett friss hús napokkal, annál jobb lesz az ellenálló képesség.

Mire kell odafigyelni a kutya féregtelenítése után?

Féregfertőzés után a bél és a bélflóra egyaránt sérülhet, és ez következményekkel járhat. A féregfertőzés nem mindig látható a székletben. A féreglárvák az egész szervezetben elterjedhetnek. Ezért fontos, hogy a kutyát rendszeresen féregtelenítsük. A megfelelő féregtelenítő szerek és a féregtelenítés gyakoriságának érdekében forduljon az állatkereskedéshez vagy az állatorvoshoz. Viszont az ellenálló képesség megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy időnként eltérő gyártmányú (másik hatóanyaggal rendelkező) féregtelenítő szert használjon.

Mivel az esetleges féregfertőzés a kutya bélflórájára is negatív hatással van, ezért javasoljuk, hogy féregtelenítés után a bélflóra ismételt kialakítása érdekében néhány napig Farm Food Fresh friss húst adjon a kutyának.

Farm Food HE & Friss termékek