Farm Food Rawhide – szavatosság

A Farm Food B.V. állásfoglalása
a nyersbőrre vonatkozó negatív visszajelzésekről
a Facebookon és az interneten.

Évek óta keringenek jelentések a Facebookon és egyéb (elsősorban amerikai) weboldalakon a kutyafalatok gyártása során alkalmazott káros gyártási módszerekről. Ezek minden kutyafalatra általánosítva a „nyersbőr“ név alatt hivatkoznak.

Mi ezt alapvetően (tényalap nélküli) pánikkeltésnek tekintjük, azonban mindenképpen tiszteletben tartjuk vásárlóink esetleges aggodalmait. Éppen ezért szeretnénk bizonyos információkat adni Farm Food Rawhide termékünkről.

Számos olyan különféle kutyafalat kapható – változó minőségben –, amelyek állatbőrből (köznyelvi elnevezéssel nyersbőrből) készülnek. Számos ilyen falatot cserzett bőrből gyártanak. A Farm Food 1996 óta kizárólag szubkután szövetből (bőraljából) készült kutyafalatokat értékesít. Kutyafalatjaink előállításánál nem használunk cserzett bőrt.

Tisztában vagyunk vele, hogy bizonyos országokban számos különböző vegyi anyagot alkalmaznak a bőr tartósítására, mielőtt abból kutyafalatokat gyártanának. Az ilyen típusú tartósításra azért van szükség, mert a bőröket gyakran nagyobb távolságra kell elszállítani a gyárig. Ezek az országok elsősorban a Távol-Keleten vannak. A szőr bőrről történő eltávolítására szintén többféle vegyszer van használatban.

A Farm Food semmi ilyen (elsősorban fémsók alkotta) vegyszert nem használ. Tisztában vagyunk ugyanis vele, hogy ezek károsak lehetnek a kutyák egészségére. A bőralját friss állapotban szállítják gyártólétesítményünkbe – ez szükségtelenné teszi az ilyen vegyszerek alkalmazását.

A bőralját ezenkívül már a bőr többi részétől különválasztott állapotban kapjuk, így nem kerül érintkezésbe szőreltávolító vegyi anyagokkal.

Rendszeresen vizsgáljuk termékeinkben többek között az arzén, ólom, kadmium, ill. higany jelenlétét. Ezek ugyanis azok a fémek, amelyek általában a leggyakrabban megtalálhatók a tartósításhoz használt fémsókban.

Az a bőralja, amelyet mi kutyafalatok előállítására használunk, kollagénből áll, melyet a humán élelmiszeripar is alkalmaz zselatin készítésére. A zselatin számos emberi élelmiszerben előfordul, például üdítőitalokban, édességekben (gumicukor), levesekben, ill. pudingokban, de gyakran szolgál gyógyszerkapszulák anyagaként is. Véleményünk szerint az utóbbi tény jól mutatja az általunk feldolgozott nyersbőr minőségét. Ha ugyanis létezik olyan iparág, amely szigorú előírásokat szab az általa alkalmazott összetevőkre, akkor az a gyógyszeripar!

Egy, a Facebookon (jelenleg) keringő cikk szerint a bőröket klórral és hidrogén-peroxiddal fehérítik. A valóságban a bőrök hidrogén-peroxidos fehérítéséhez rendkívül magas (akár 10%-os) koncentrációra lenne szükség. A mi nyersbőr kutyafalatjainkhoz felhasznált bőralja természetes krémfehér színű, és nem fehérítik. Az esetlegesen megmaradó baktériumok elpusztítására azonban valóban alkalmazunk alacsony (3%-osnál alacsonyabb) koncentrációjú hidrogén-peroxidot. Ez a koncentráció nem veszélyes, emellett a gyártási folyamat részeként vízzel lemosásra kerül. A mosási folyamat keretében a hidrogén-peroxid teljes egészében vízzé (H2O) és oxigénné (O2) alakul. Egyébként szervezetünk saját maga is termel hidrogén-peroxidot hasonlóan alacsony koncentrációban.

A bőralja a teljes gyártási folyamat során megtartja krémfehér színét. A tökéletlenségek, pl. foltok, elszíneződések elrejtéséhez nem használunk festékanyagot. A nyersbőr természetes termék, ami azt jelenti, hogy időnként nem tökéletesen fényes fehér a színe. Ön pontosan azt kapja, amit lát.

Arról is keringenek híresztelések, hogy a nyersbőr gyártása során ragasztóanyagot is használnak. Mi a gyártási folyamatainkban soha nem használunk ragasztóanyagot. Természetesen más nyersbőrtermék-gyártók nevében nem beszélhetünk. A bőralja öntapadó tulajdonságú a szárítási folyamatnak, valamint annak a ténynek köszönhetően, hogy kollagén alkotja. Száradás után ezért megtartja a formáját. Emiatt egyszerűen nincs szükség ragasztóanyagra.

A nyersbőröket korábban Dél-Amerikából szereztük be, az elmúlt évek során azonban egy török beszállítóval kötöttünk gyártási szerződést, amelyet a minőség biztosítása érdekében rendszeresen ellenőrzünk a helyszínen.

Számos kutyafalat érkezik Ázsiából (elsősorban Kínából, Thaiföldről és Indiából). Az ezekben az országokban gyártott kutyafalatok minősége gyakran hagy maga után kívánnivalót, és a gyártási folyamatukat is nehéz felügyelni. Ezért mi távol tartjuk magunkat az ezekben az országokban gyártott kutyafalatoktól.

A Facebookon és az interneten most már évek óta kering egy cikk, mely valószínűsíthetően alapjául szolgált a holland „Keuringsdienst van Waarde“ fogyasztóvédelmi televíziós műsor egyik 2014-es adásának is. Gerrit de Weerd, a Farm Food igazgatója és tulajdonosa közre is működött a műsorban, miután annak producerei megkeresték. Az általunk említett cikket a műsorban egyértelműen bemutatják.

A műsor az alábbi hivatkozáson tekinthető meg.

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/30-132475-02-10-2014

(A Gerrit de Weerddel készített interjú 22 perc 5 másodpercnél kezdődik).

Ön biztosan tisztában van azzal, hogy a ma a piacon kapható különböző kutyafalatok minősége között óriási különbségek lehetnek. Sajnos gyakran az összes csavart kutyafalatot ugyanabba a „nyersbőr“ skatulyába sorolják – ez szerintünk nem helyes.

Reméljük, hogy a fenti magyarázat valamennyire enyhítette az Ön aggodalmait, és ellensúlyként szolgál az internetes pánikkeltéssel szemben!

Ha elolvasás után további kérdései vannak, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot. Örömmel segítünk! Ha a fenti magyarázatot digitális formában is szeretné megkapni, kérjük, forduljon hozzánk. Örömmel elküldjük önnek az elektronikus dokumentumot is.

A Farm Food csapata nevében:

Tisztelettel:
Maarten de Weerd, M.Sc.
Minőségügyi igazgató és táplálkozási szakember

Magyar